RIS: Tekmovanje v razvoju novih analitskih metod v medicini, 2022

Tekmovanje RIS organizirata programska skupina Medicinska Fizika iz FMF UL in Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije. Gre za tekmovanje v razvoju novih analitskih metod v medicini, s poudarkom na strojnem učenju. Tekmovanje je namenjeno študentom in dijakom, ki tekmujejo v ekipah. V vsaki ekipi so lahko maksimalno tri osebe, vse ekipe pa tekmujejo med seboj v isti tekmovalni kategoriji. Tekmovanje poteka v dveh ravneh, ki sta obe izvedeni online. Prva raven ima funkcijo kvalifikacij za nastop na drugi ravni tekmovanja, kjer vse ekipe prejmejo srebrni ris priznanje, najboljše tri ekipe pa tudi denarno nagrado.
Osrednja tema letošnjega tekmovanja bodo nevrodegenerativne bolezni – to so bolezni možganov, ki povzročajo okvaro in odmiranje živčnih celic. Te bolezni prizadenejo večinoma starostnike in v vedno bolj starajoči populaciji postajajo velik socialni in ekonomski problem. Za lažje soočenje s temi boleznimi je potrebno čimprejšnje poznavanje prave diagnoze, kar bo tudi eden od izzivov letošnjega tekmovanja.
Na letošnje tekmovanje se prijave zbirajo od 1. do 25. februarja 2022 na uradni strani tekmovanja (http://tiziano.fmf.uni-lj.si/). Tekmovanje se bo pričelo z uvodnim predavanjem v ponedeljek, 28. februarja 2022. Uvodno predavanje je namenjeno predstavitvi ozadja in dejanskega problema, ki ga bodo ekipe reševale na tekmovanju. Prva raven tekmovanja bo potekala od ponedeljka, 28. februarja 2022, do ponedeljka, 21. marca 2022. Najboljših pet ekip prve ravni se bo uvrstilo na drugo raven tekmovanja, ki bo potekala 48 ur, s pričetkom v soboto, 9. aprila 2022.
Dodatne informacije o tekmovanju so na voljo na uradni strani tekmovanja: http://tiziano.fmf.uni-lj.si/.